S příchodem prosince zasáhly území naší republiky teploty zasahující pod bod mrazu, řekněme si tedy, jak se v takovém počasí chovat ke svému zvířeti. Problematika se bude týkat především psů, protože kočky jsou bytosti svérázné a nějaké oblékání není rozhodně nic pro ně, navíc si samy dokáží vyhledat vhodné místo k pobytu i v mrazech. Jediné upozornění týkající se mrazu a koček je z naší strany kontrola auta před cestou, kočky se rády schovávají v blízkosti teplých motorů či pod nápravou. Zbytek článku se týká výhradně psích mazlíčků.

Oblékaní

V dnešní době se oblékání psů dělí majitele psů na dva tábory – jedni oblékají často a rádi a druzí považují oblékání psů za zvrhlost. Musím konstatovat, že nesouhlasím s některými módními výstřelky na tomto poli (šatičky se sukní apod. opravdu zdravotnímu stavu psa nijak neprospějí, často vzhledem k promokavosti látky mohou spíše uškodit), ale oblékání psů v mrazech do funkčních oblečků považuji za jednu ze stěžejních ochran psa při mrazivém počasí. Ideální obleček je nepromokavý, dobře padnoucí a chránící to, co je potřeba (oblast ledvin, u artritických psů postižené klouby, u nízkých plemen břicho). Oblékat je vhodné štěňata, seniory, chronicky nemocné psy, naháče a hladkosrsté psy. Obleky využíváme také tam, kde jsou extrémní teplotní podmínky (např.na horách).

Aktivita

V chladném počasí je dobré starším psům, štěňatům a chronicky nemocným omezit zátěž, případně vůbec nechodit na procházky, ale pouze krátké nutné venčení. Řada psů s chronickou nemocí (onemocnění srdce, cukrovka, endokrinní onemocnění) hůře regulují svoji tělesnou teplotu a extrémní výkyvy počasí jsou pro ně problém. Psi s artrózou mohou mít problémy při chůzi ve sněhu nebo na ledu. Naopak u zdravých a mladých aktivitu neomezujeme, při pohybu se pes zahřívá a dáváme spíše pozor na to, aby nedocházelo k prostojům v aktivitě a následnému vychladnutí psa (neuvazujeme psa před obchodem, necvičíme dlouhé odkládací pasáže).

Častější kontrola zdravotního stavu
Hlavní je především kontrola pacek po každém pohybu venku, je nutné se podívat, zda nejsou popraskané či poleptané od různých posypových materiálů. Pokud venčíte psa ve městě na posolených chodnících používejte ochranné krémy na packy nebo botičky a po procházce utírejte tlapky a břicho aby pes sůl neolizoval. Extrémní mrazy jsou nebezpečné zejména pro kardiaky (stejně jako extrémní vedra), při zhoršení stavu u již léčených kardiaků je dobré navštívit veterináře.