Narození nového života je vždy velmi radostná událost a máme velkou radost, když vše probíhá bez komplikací, proto jsme se rozhodli pro vás připravit tento přehled informací, abyste před březostí svého zvířete byli na vše připraveni a vše probíhalo dle možností hladce.

Plánování krytí

Před samotným krytím je nutné se pořádně zamyslet, zda je zvíře všeobecně zdravé, ve vhodném věku, korektně vakcinované a zda výběr partnera odpovídá velikosti a stavbě těla jeho protějšku. Pokud tyto podmínky splňujete, pak se můžete pustit do krytí.

Vhodnou dobou pro krytí fen je samozřejmě období hárání ve dnech, kdy je fenka svolná k páření, nicméně ke zvýšení úspěšnosti zabřeznutí se doporučuje (i z toho důvodu, že krycí pes je často velmi daleko a náklady na krytí mohou být značné) společně s veterinářem naplánovat optimální termín. Optimální den krytí feny lze stanovit podle vyšetření koncentrace progesteronu v krvi nebo cytologickým vyšetřením stěru z klenby poševní. My doporučujeme spíše stanovení hladiny progesteronu (nebo kombinaci obou vyšetření), protože je přesnější.

Hodnoty progesteronu u feny se zjišťují vyšetřením krve. Vyšetření jsme schopni provést u nás na pracovišti během několika hodin. První odběr se doporučuje provádět cca 8. den od prvních příznaků říje. Na základě hladiny progesteronu lze určit optimální den krytí maximálně na 24-48 hodin dopředu, proto pokud je hladina progesteronu nízká, doporučujeme kontrolní vyšetření, o vhodném termínu dalšího vyšetření vás informujeme při sdělování výsledků prvního vyšetření progesteronu. Pokud je termín správně určen, není třeba krytí opakovat, ale samozřejmě příroda je příroda a pravděpodobnost zabřeznutí se zvyšuje, pokud pes fenu překryje za 48-72 hodin po prvním krytí.

U koček je situace s naplánováním termínu krytí poněkud snazší než u fen vzhledem k rozdílnostem v pohlavním cyklu. V podstatě u kočky se dá říct, že pokud začne mrouskat, je čas jet za kocourem, úspěšnost zabřeznutí je velmi vysoká.

Diagnostika gravidity Zjistit, zda se krytí zdařilo a čekáte miminka, se bohužel nedá hned, nejranější diagnostická metoda je sonografické vyšetření, které doporučujeme provést 25. den po nakrytí (nebo později), při tomto vyšetření se můžeme pokusit stanovit i počet plodů, ale toto číslo bude spíše orientační. Ke stanovení přesného počtu plodů doporučujeme rentgenové vyšetření po ukončeném 45. dni gravidity, toto vyšetření je pro matku i plody zcela bezpečné a poskytne velmi důležitou informaci – v průběhu porodu pak budete klidní, protože víte, zda už je po všem nebo ještě nějaké plody v matce zůstávají.
Porod Porod je okamžik, na který se každý chovatel velmi těší, ale zároveň z něj má obavy. Naprostá většina zvířecích porodů probíhá bez komplikací a zvíře je zvládne bez jakékoli asistence případně pouze s asistencí chovatele (očistí mláďata, přiloží je ke strukům, vydesinfikuje pupeční pahýly a zabrání matce sežrat placenty, které často způsobují zažívací obtíže). Pokud jste měli předem zjištěný počet plodů a všechny bez obtíží vyšly (a nevyskytnou-li se další obtíže), pak doporučujeme první kontrolu u veterináře až v 6 týdnech věku štěňat. Pokud jste počet plodů předem neznali, pak po ukončení porodu doporučujeme rychlé sonografické vyšetření. Samozřejmě u každého porodu mohou nastat komplikace a zde je seznam případů, kdy byste měli kontaktovat svého veterinárního lékaře a poradit se s ním.

Příznaky, že je u rodící fenky něco špatně:

  • fenka je březí více než 70 dní bez příznaků porodu
  • má viditelné porodní bolesti po dobu 5 hodin bez vypuzení plodu
  • intenzivní kontrakce po dobu 30 min bez vypuzení plodu
  • interval mezi štěňaty je delší jak 2 hod bez vypuzení dalšího plodu při viditelných kontrakcích
  • interval od porození posledního štěněte delší jak 6 hod bez viditelných kontrakcí
  • výtok zelených plodových vod bez vypuzení plodu
  • přítomnost patologického (tj. zapáchajícího) výtoku
  • celkově špatný zdravotní stav fenky (apatická, neche pít a jíst)
  • celková doba porodu delší než 24 hodin

Péče o novorozené mládě

Ihned po narození mláďata osušíme a očistíme suchým ručníkem (kontrolujeme především oblast nozder a tlamy, můžeme také odsát hadičkou dutinu ústní a nosní a případně zbytky tekutiny tzv. vyklepat). V případě potřeby podvážeme (ve vzdálenosti cca 1-2cm od bříška) a přerušíme pupečník, pupek pak vydesinfikujeme. Opět připomínám, že není dobré nechat matku požírat plodová lůžka, později se setkáváme se zažívacími obtížemi. Potom podle situace mládě buď přiložíme ke strukům, nebo ho prozatím uložíme do krabice k termoforu nebo láhvi s teplou vodou obalené látkou. Mláďata by měla aktivně sát (slabší mláďata přikládáme k předním strukům, kde bývá nejkvalitnější mléko). Teplotu v okolí bychom cca 10dní po narození měli udržovat kolem 30°C, takto vysoká teplota prostředí, je nezbytná, neboť novorozenci ještě neumí sami vytvářet teplo a hrozí jim prochladnutí. V případě očividného neklidu, špatného sání či hubnutí mláďat je nutné nasadit speciální umělé mléko, které sežene u veterináře.

Po ukončení porodu všechna mláďata zkontrolujeme a označíme (ideálně poslouží rozlišovací barevné obojky). Vhodné je všechny údaje o každém mláděti zaznamenávat. Kontrolujeme krvácení z pupečníku, porodní hmotnost a celistvost horního patra a případně i další deformity. Na horní patro je vždy potřeba se důkladně podívat kvůli možnému výskytu rozštěpu, ten poznáme i tak, že mláděti vytéká mléko nosem, v tomto případě je vždy potřeba vyhledat veterinárního lékaře, jelikož tento stav většinou bývá neslučitelný se životem. Ve 14 dnech věku se podává první odčervení.

Doporučené schéma odčervení štěňat
1. odčervení – ve věku 14 dnů (po porodu)
2. odčervení – ve věku 4 týdnů
3. odčervení – ve věku 6 týdnů
4. odčervení – ve věku 8 týdnů
5. odčervení – ve věku 10 týdnů
6. odčervení – ve věku 12 týdnů
a dále každé 3 měsíce až do 1 roku věku štěněte (6, 9, a 12 měsíců věku)

Doporučené schéma odčervení koťat
1. odčervení – ve věku14 dnů (po porodu)
2. odčervení – ve věku 4 týdnů
3. odčervení – ve věku 6 týdnů
4. odčervení – ve věku 9 týdnů
5. odčervení – ve věku 3 měsíců
a dále každé 3 měsíce až do 1 roku věku kotěte (6, 9, a 12 měsíců věku)

Kolem 6. týdne věku u štěňat a 8. týdne věku u koťat Vás pak čeká první vakcinace, a tedy i pravděpodobně první návštěva veterináře, který samozřejmě provede celkové vyšetření jedince. U štěňat se v tomto věku provede pravděpodobně i aplikace mikročipu, dle legislativy nesmí štěně přejít o chovatele k novému majiteli neoznačené mikročipem. Závěrem můžu pouze říct, že máme radost z každé dobře probíhající gravidity a porodu, ale když se vyskytne jakákoli komplikace, jsme plně připraveni Vám pomoci, aby byla zajištěna co největší bezpečnost Vaší feny/kočky a jejích štěňat/koťat. Pokud máte jakékoli pochybnosti nebo dotazy související s tímto tématem, neváhejte se na nás obrátit. Autor článku MVDr. Erika Rysová