Blíží se vánoční čas a všude se začíná množit cukroví a jiné pochutiny, často využívanou surovinou je kakao. Téměř každý ví, že kakao/čokoláda jsou pro psy jedovaté, tuto problematiku si blíže přiblížíme.

Proč je čokoláda pro psy jedovatá a pro člověka ne?

Čokoláda obsahuje vysoký podíl látek ze skupiny metylxantinů-teobromin a kofein. Nebezpečí pro psy spočívá hlavně v teobrominu. Teobromin se snadno vstřebává přes trávicí trakt, ale naopak se z organismu velmi pomalu vylučuje. Teobromin je především kardio a neurotoxický. Může způsobit závažné až smrtelné poruchy srdečního rytmu. Dalším faktem je, že čokoláda obsahuje hodně tuku a může u psů způsobit podráždění slinivky břišní.

Která čokoláda je nejhorší?

Obsah teobrominu není ve všech čokoládách stejný. Obecně lze říci, že čím tmavší čokoláda, tím větší nebezpečí. Nejvíce teobrominu obsahuje kakao, čokoláda na vaření a hořká čokoláda (asi 500mg teobrominu na 100g čokolády). U mléčné čokolády je to výrazně méně (asi 200mg teobrominu na 100g čokolády). Bílá čokoláda má teobrominu zanedbatelné množství.

Jaké množství čokolády je tedy bezpečné?

Pokud se stane nehoda a čokoládu neuhlídáte, nemusíte hned panikařit. Záleží na velikosti psa, jeho zdravotním stavu a na kvalitě čokolády.

Obecně lze odhadem říci, že pro psa o hmotnosti 10kg je nebezpečných už 200mg teobrominu a to je asi půlka tabulky hořké čokolády!

První pomoc

Jako první pomoc lze do 4 hodin vyvolat zvracení (3% peroxid vodíku do tlamy v dávce cca 1-2ml/kg). Pokud se Vám zvracení nepodaří vyvolat, navštivte neprodleně veterinárního lékaře, má k dispozici látky, které zvracení vyvolají stoprocentně.

Kdy kontaktovat veterinárního lékaře?

pokud pes snědl velké množství
pokud čokoládu snědlo štěně nebo pes trpící chronickým onemocněním (kardiak, diabetik, atd.)
pokud po pozření pozorujete klinické příznaky (hyperaktivitu, zvýšené pití/močení, zvracení, průjem, třes, křeče)

Mezi další potencionálně toxické látky, které se v období Vánoc vyskytují na našem stole častěji, se řadí například hroznové víno a rozinky nebo umělé sladidlo xylitol (používané v dia výrobcích). Dále je vhodné se vyvarovat ořechům pro časté alergie.