Obecně je termín papilomatóza překládán jako benigní (nezhoubný) nádor na povrchu kůže způsobený virem jménem Pipillomavirus. Vzhled papilomu je typicky morušovitý – bílá bradavice s nerovným povrchem. Typickým místem pro výskyt papilomů jsou hlavně pysky a jazyk, nicméně vyskytnout se mohou kdekoli po těle.

Štěně

U štěňat a mladých psů je tato nákaza běžná a vymizí sama, chirurgické odstranění jednotlivých útvarů se volí pouze tehdy, je-li výskyt papilomů natolik rozsáhlý, že způsobuje psovi bolest či mu znemožňuje příjem potravy.

Dospělý pes

U dospělých psů je výskyt papilomatózy spíše raritní a značí souvislost s narušením imunitního systému či s jiným probíhajícím onemocněním. A o takovýto případ se jednalo i u jednoho z našich pacientů.

Přišel k nám Quinn, čtyřletý stafordšírský bulteriér, již od raného věku měl problémy s kůži – na našem pracovišti mu v půlroce byla diagnostikována potravinová alergie, nicméně správným managementem krmení a péče o kůži je dlouhodobě stabilizovaný a nebere žádné léky. Náhle mu začaly vznikat rohovité útvary na packách, které nebyly bolestivé ani ho nijak nesvědily, ale při pohybu si je občas zranil, proto bylo přistoupeno k chirurgickému odstranění těchto útvarů. Po vyndání stehů se ve stejných místech objevil téměř dvojnásobek stejných bradaviček a stejné útvary se začaly v hojeném počtu objevovat na pyscích z vnitřní i vnější strany. Vzhledem ke znovuobjevení problému byly vyříznuté bradavičky odeslány na dermatohistopatologické vyšetření, které potvrdilo virovou papilomatózu.
Předpoklad samovolného vymizení papilomů u dospělého psa je na rozdíl od štěňat a mladých psů téměř nulový. Chirurgické odstraňování se vzhledem k okamžitému návratu v ještě větším množství také nejevilo jako dobrá volba terapie. U Quinna nebylo kromě alergie potvrzeno žádné jiné onemocnění.

Předpokladem tedy je, že se jednalo o narušení imunity. Nejdříve jsme se tedy snažili posílit různými preparáty imunitu, nicméně bez valného úspěchu. Nakonec bylo na základě universitní studie ze zahraničí přistoupeno k dlouhodobé terapii antibiotiky spiramicin a metronidazol, která mají imunomodulační účinky. Již po několika dnech užívání léčby se začaly útvary výrazně zmenšovat, do 2 týdnů byla tlama zcela bez nálezu lézí, do 4 týdnů došlo i k vymizení útvarů z tlapek, na několika místech zůstaly pouze drobné jizvy.

Aktuálně je Quinn již rok po skončení léčby a nedošlo u něj k žádnému dalšímu problému.