Žlučník je v břiše psa pevně upevněný v játrech. Slouží jako skladovací prostor pro žluč, která žlučovodem odchází do tenkého střeva, kde napomáhá trávení. Zároveň žlučí odchází z těla škodlivé látky.

Psi mohou mít několik potíží se žlučníkem – zánět, mukokéli, rakovinu, žlučový kámen.

Zánět žlučníku je někdy spojen se žlučovými kameny, a to je často spojené s neprůchodností žlučovodu. Těžké případy mohou vést k prasknutí žlučníku a následně k těžkému zánětu v dutině břišní. Toto onemocnění vyžaduje kombinaci interního a chirurgického řešení.

Mukokéle je stav, kdy je žluč velmi hustá a není možné, aby přirozeně ze žlučníku odcházela. Žlučník se proto zvětšuje, zbytňuje jeho stěna a hrozí, že praskne.

Z výše uvedených důvodů může žlučník prasknout. Poté se rozvine většinou akutní bolestivost břicha, protože břišní výstelka reaguje na uniklou žluč a vzniká zánět pobřišnice. To je stav velmi bolestivý a často těžce probíhající, může vyústit až v kolaps a smrt pacienta. Tento stav vyžaduje po stabilizaci vždy chirurgické ošetření, při kterém je pacientovi prasklý žlučník odebrán.

Některé z příznaků, které mohou svědčit o zánětu žlučníku nebo žlučových cest, jsou náhlá ztráta chuti k jídlu, letargie, zvracení, a bolesti břicha. Mírná až středně závažná žloutenka s horečkou může být také. Může dojít až ke kolapsu pacient v důsledku šoku kvůli infekci a ztrátě objemu krve.

Diagnostika spočívá zejména v sonografickém vyšetření dutiny břišní a krevním vyšetření.

Autor článku MVDr. Kateřina Hýková